Homenatge a Yvette Barbaza

L’acte d’homenatge a Yvette Barbaza permet al Patronat presentar el premi Yvette Barbaza a la Recerca sobre Turisme de les comarques de Girona.


MARç 2014

L’11 de desembre de 2009, dins els actes de commemoració del Centenari de la Costa Brava, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb la col·laboració de la Universitat de Girona, va organitzar l’acte d’homenatge a Yvette Barbaza, geògrafa i autora de la primera tesi doctoral sobre de la Costa Brava, editada a França sota el títol Le paysage humain de la Costa Brava (1966) i publicada en català l’any 1988.

L’acte d’homenatge a Yvette Barbaza va tenir un marcat caràcter acadèmic i perseguia un doble objectiu: per una banda, reconèixer i posar en valor la figura i obra de la geògrafa francesa que va elaborar la monografia més completa que s’ha escrit sobre la Costa Brava i, per altra, anunciar que el Patronat de Turisme ha decidit crear el premi Yvette Barbaza de recerca per impulsar i incentivar l’elaboració d’estudis sobre turisme a les comarques gironines.

La figura i l’obra d’Yvette Barbaza va ser el motiu conductor de l’acte, el qual va constar de la intervenció d’Enric Vilert, president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona i la Diputació de Girona; Joaquim Maria Puigvert, vicerector de la Universitat de Girona; Frederic-Pau Verrié, historiador de l’art; Joan Cals, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.

Durant l’homenatge a Yvette Barbaza, el president del Patronat de Turisme, Enric Vilert, va anunciar la creació del premi Yvette Barbaza a la Recerca sobre Turisme de les comarques de Girona que, a partir de l’any 2010, es convocarà anualment per incentivar la investigació i l’aprofundiment en el coneixement de tots aquells aspectes que influeixen en l’activitat turística del nostre territori, aportant elements que serviran per orientar millor el treball del Patronat i el del conjunt del sector turístic.

El premi G! de Recerca Yvette Barbaza

En el marc dels Premis G! 2010, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona convocarà la primera edició del premi de recerca Yvette Barbaza. Aquest premi es concep amb la finalitat de premiar el millor projecte de recerca en l’àmbit del turisme i el seu context social, econòmic i territorial a les comarques de Girona.

Aquest premi vol ser un reconeixement a la geògrafa Yvette Barbaza, pionera en els estudis sobre turisme al nostre país, i té com a objectiu promoure el coneixement científic d’aquesta activitat aplicada a les comarques de Girona.

En la cinquena edició dels Premis G! de turisme de les comarques gironines que el Patronat de Turisme organitzarà el 2010, el premi de recerca Yvette Barbaza s’incorporarà als premis en categories honorífiques existents —premi Josep Pujol i Aulí a la tasca professional i premi Xiquet Sabater al projecte empresarial— i als premis de comunicació turística de les comarques gironines.