Balanç de la temporada d’estiu del 2020

La demarcació de Girona rep al juliol i a l’agost 1,7 milions de turistes que hi fan 6,3 milions de pernoctacions.


SETEMBRE 2020

Durant els mesos de juliol i agost del 2020, la demarcació de Girona va rebre prop d’1,7 milions de turistes que van generar uns 6,3 milions de pernoctacions, segons les dades provisionals proporcionades per l’Observatori d’Eurecat amb la plataforma Tourism Data System.

En comparació amb l’ocupació registrada a l’estiu del 2019, la Costa Brava va experimentar un decrement del –41,8 % en el global, mentre que al Pirineu de Girona el decrement es va situar entorn del –27 %.

El primer balanç de la temporada turística dona una valoració desigual de l’ocupació segons el tipus d’establiment d’allotjament turístic. Les cases de turisme rural de la demarcació, juntament amb els hotels petits de la Costa Brava centre i de l’interior, superen millor la temporada que no pas els apartaments de lloguer, els càmpings o els grans hotels. En termes generals, les estadístiques d’ocupació turística indiquen que la temporada ha estat «curta i desigual».

Cal remarcar el comportament del turisme de proximitat, català i espanyol. En el conjunt de la Costa Brava, el mercat català va representar un 57,5 % de l’ocupació, el mercat espanyol un 69,7 %, el francès un 15 %, l’holandès un 7 % i el belga un 2,2 %. Al Pirineu de Girona, el mercat català va suposar un 92,6 % de l’ocupació, mentre que l’espanyol va representar un 96,3 % i el francès, finalment, un 1,2 %. Així, la baixada del turisme internacional —en part causada per la nul·la operativitat de les companyies aèries i els operadors turístics— va marcar negativament la temporada pel que fa a les arribades i les pernoctacions a les destinacions gironines de costa, especialment.

Entre les particularitats d’aquest estiu destaca l’increment de les estades de cap de setmana i de les reserves d’última hora. Enguany s’ha vist reduïda la durada de l’estada dels visitants a les destinacions Costa Brava i Pirineu de Girona. A la Costa Brava s’ha passat de 4,52 nits de mitjana per visitant a 3,83 nits. Al Pirineu de Girona, per contra, l’estada no s’ha escurçat tant, ja que de 3,21 nits per visitant s’ha reduït a 3,04 nits.

A l’aeroport Girona - Costa Brava, finalment, l’acumulat d’aquest 2020 se situa, ara com ara, en 158.074 usuaris, xifra que suposa una caiguda del 88,6 % respecte al 2019.

...
...
...
...