Monitoratge de la marca

La marca Costa Brava es relaciona amb la marca Barcelona segons l’informe de presència a Internet i les xarxes socials.


MARç 2014

El Patronat de Turisme ha encarregat un informe de monitoratge de la marca Costa Brava a Internet i les xarxes socials —blocs, Facebook, Twitter, Flickr, mitjans de comunicació digitals i vídeos— en el període comprès entre el 15 de setembre de 2010 i el 24 de maig de 2011 per conèixer el grau de presència de la marca i la seva notorietat en els mercats emissors de turisme per a la destinació.

L’estudi realitzat té com a objectiu analitzar i valorar —en positiu, neutre o negatiu— la presència de la marca turística Costa Brava mitjançant la comptabilització de mencions en canals socials, notícies aparegudes en mitjans de comunicació digitals, publicació de fotografies i vídeos pujats a Internet. El filtratge realitzat del terme Costa Brava ha contemplat epígrafs genèrics com natura, cultura, paisatge, oci de vacances i esport.

L’univers de l’estudi és ampli. S’han analitzat més de 35.000 mencions nacionals, estatals i internacionals, entre les quals destaquen Alemanya, Holanda, Regne Unit, França i Itàlia, principals mercats emissors de turisme per a la destinació gironina. S’han analitzat també altres països com els de l’Europa de l’Est, països escandinaus i Amèrica Llatina.

Entre les temàtiques filtrades i més comentades en l’àmbit dels blocs hi ha comentaris referents a l’Aeroport Girona-Costa Brava, els pobles turístics de la Costa Brava i sobre la vida i obra de Salvador Dalí. Entre els mitjans de comunicació, les notícies més publicades giren també entorn de l’Aeroport Girona-Costa Brava i sobre el restaurant El Bulli. Les mencions que fan referència a la Costa Brava al canal Twitter són sobre el lloguer d’apartaments turístics a la destinació; es fan ressò així mateix de l’acció promocional Blogtrip Internacional Costa Brava Girona (#incostabrava), promoguda i organitzada pel Patronat de Turisme al mes de maig i adreçada a 16 blocaires i opinadors de viatges internacionals, que, en només nou dies, va generar més de 14 milions d’impressions al Twitter arreu del món. Al canal Facebook, les fotografies i mencions dels usuaris van orientades a l’àmbit de les vacances a la destinació. Finalment, entre els vídeos més visualitzats hi ha els vídeos promocionals de pobles de la Costa Brava.

L’informe subratlla que les mencions més habituals fetes per països són: Alemanya i França fan referència a les ofertes hoteleres; Holanda i Itàlia fan comentaris sobre Salvador Dalí; i el Regne Unit sobre les poblacions costaneres per anar de vacances juntament amb el restaurant El Bulli.

Es desprèn també que, entre els mitjans de comunicació catalans, hi ha referències que mostren la Costa Brava com «una marca que demana pas» i que, en moltes ocasions, es relaciona amb la marca Barcelona. Aquest lligam es crea pels nombrosos turistes que visiten ambdues destinacions durant la seva estada al país. Entre els mitjans de comunicació estrangers, més del 50% de les mencions de Costa Brava són sobre «Dalí». Els mitjans de comunicació nacionals i internacionals valoren també negativament la supressió de vols de la companyia Ryanair de l’Aeroport Girona-Costa Brava.

Entre les poblacions més esmentades a Internet durant el període analitzat hi ha Lloret de Mar, per la gran oferta turística del municipi i l’elevat nombre de visitants que rep; Blanes, per la quantitat d’ofertes presents a la xarxa sobre allotjaments; Roses, principalment per la relació amb El Bulli; i Tossa de Mar, L’Escala, Begur, Platja d’Aro i Cadaqués també per la seva oferta hotelera.

Arran dels resultats obtinguts de l’informe de monitoratge de la marca Costa Brava, el Patronat de Turisme té previst encarregar un segon informe per analitzar l’impacte a l’estiu.