Notícia del Butlletí novembre-desembre de 2009

I Jornada de Natura Montseny-Guilleries

Montseny-Guilleries presenta els seus projectes per consolidar-se com a destinació de turisme de natura.

El 17 de novembre la Federació d’Empresaris Turístics Montseny-Guilleries va organitzar la I Jornada de Natura Montseny-Guilleries dedicada a les estratègies de gestió i oportunitats per a les empreses. Al Centre Cultural Europeu de Natura, de Viladrau, van assistir-hi setanta persones.

L’organització va anar a càrrec de la Federació d’Empresaris Turístics Montseny-Guilleries que agrupa més de 160 empreses de la zona i que, des de fa temps, treballa de forma coordinada per crear nous productes relacionats amb el turisme de natura i de descoberta dels valors del territori.

Els objectius de la jornada se centraven, d’una banda, a conèixer les propostes presentades en el document Estratègia de desenvolupament del turisme de natura a la zona de Montseny-Guilleries per millorar les seves potencialitats, i, de l’altra, reflexionar sobre aspectes com ara les oportunitats que l’ecoturisme i el turisme de natura poden generar en el territori, la importància del senderisme i altres activitats en zones d’alt interès paisatgístic, així com conèixer algunes experiències de gestió, promoció i comercialització de productes que podríem qualificar d’innovadors.
Va donar la benvinguda als assistents l’alcalde de Viladrau, Francesc X. Bellvehí, i, tot seguit, el secretari general del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Enric Aloy, va inaugurar la Jornada.

La ponència presentada en primer lloc va abordar la problemàtica i voluntat de treball conjunt dels empresaris turístics del Montseny-Guilleries. A continuació, un representant de Turisme de Catalunya va exposar la proposta de projecte per potenciar els valors identitaris de la zona, basat en les històries de bruixes i bandolers, i un representant del Parc Natural del Montseny va explicar com estava la proposta d’adhesió a la Carta Europea del Turisme Sostenible.

Com a instrument per tirar endavant els projectes, es va presentar una estratègia de desenvolupament del turisme de natura a la zona, un informe encarregat per la Diputació de Girona.

L’última part de la Jornada va permetre als assistents conèixer diverses experiències vinculades al senderisme i al turisme de natura. En primer lloc, la iniciativa Itinerànnia, xarxa de 2.500 km de senders entre les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà impulsada per les seves associacions turístiques i consells comarcals. A continuació, les característiques del mercat alemany del senderisme, a càrrec de la representant de la revista Wandermagazin a l’Estat espanyol, i, finalment, les característiques del senderisme com a producte turístic, presentades per un representant de l’Associació Catalana d’Empreses de Senderisme.

Enric Vilert, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, en la cloenda de la Jornada, va manifestar que cal apostar per la cooperació entre territoris, institucions i empreses per tirar endavant els projectes de dinamització turística i territorial a la zona. En aquest sentit, va valorar molt positivament el dinamisme que mostra la Federació d’Empresaris Turístics Montseny-Guilleries, factor que esdevindrà decisiu per garantir la viabilitat dels projectes.

© 2020 Patronat de Turisme Costa Brava Girona