«Les nits musicals del Centenari» a la Costa Brava

Onze concerts de música componen «Les nits musicals del Centenari», fruit de la col·laboració dels festivals de música de la Costa Brava i el Patronat. Onze nits per gaudir.


MARç 2014

El Centenari de la Costa Brava adopta un to musical en ser objecte d’una atenció especial per part dels principals festivals de música, que dedicaran actuacions concretes del seu repertori a celebrar l’aniversari històric.

Onze festivals de música han col·laborat amb el Centenari per dedicar una nit especial a aquesta commemoració. Des del 25 de juny –quan s’inicia la llista de «Les nits musicals del Centenari», amb el concert de Maria del Mar Bonet, a Banyoles, en el marc del Festival (a)phònica– i fins al 29 d’agost –quan el Festival Acústica de Figueres ofereix el concert de Jorge Drexler–, els festivals convertiran el Centenari en un esdeveniment artístic.
Els concerts són, per ordre de dates, els següents: el 9 de juliol, dins del Festival de Músiques Religioses de Girona, Omar Sosa Quintet & Jove Orquestra Athenea; el Festival Internacional de Música de Cadaqués proposa, per l’1 d’agost, Guillermo Klein & Girona Jazz Project; la Locomotora Negra actuarà el 3 d’agost al Festival Jardins de Cap Roig; el 6 d’agost, una cita més clàssica, «Una gala Händel», amb Núria Rial, al Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí; el 9 d’agost, concert de Carles Lama i Sofia Cabruja en el marc del Festival de Música de Sant Pere de Rodes, i, finalment, la Schubertíada, el 21 d’agost, ofereix el Trio Parnassus.

Dos concerts molt populars i estimats a la Costa Brava i a tot Catalunya com són la Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell del 5 de juliol i el Concert de Sardanes de Palamós, del 25 d’agost, també celebraran el Centenari.

I per acabar, cal destacar que el Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, en la seva quaranta-setena edició, ha volgut participar a la commemoració del Centenari de la Costa Brava i presenta una gran producció en què artistes i autors de referència del panorama internacional, acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Festival, dibuixaran diferents visions musicals del Mare Nostrum a través de les seves cançons.

El Festival ha coproduït, juntament amb el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, un concert per commemorar el Centenari. Amb el títol «Visions de la Mediterrània» reuneix diferents veus mediterrànies i pretén realçar la personalitat mediterrània de la Costa Brava. Hi participen: Joan Manuel Serrat, Noa, Maria del Mar Bonet, Franca Massu, Miguel Poveda, Gino Paoli i Savina Yannatou, amb l’acompanyament de l’Orquestra del Festival, dirigida per Joan Albert Amargós. El concert, que se celebrarà al llarg de dos dies –16 i 17 de juliol– ressalta el protagonisme de la cançó d’autor com a referent ineludible de l’expressió artística de la Mediterrània, espai comú de cultures diverses i singulars però, alhora, plenes de complicitats.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona s’afegeix als organitzadors dels festivals de música de la Costa Brava i presenta el programa musical com una oportunitat única per arribar a un públic entès, tant local com visitant, amant de la música i la cultura.

Les 11 nits musicals del Centenari contribueixen a donar a conèixer aquest esdeveniment i, alhora, destaquen la capacitat dels pobles i les gents de la Costa Brava de respondre als gustos d’un públic culturalment inquiet que abraça mes d’una generació.