El Tour Gastronòmic Costa Brava San Miguel

Els festivals mariners «Terra de Mar», a Palamós, i «Festival del Mar», a Sant Feliu de Guíxols, han estat les etapes en les quals el Tour Gastronòmic ha visualitzat recentment la commemoració del Centenari de la Costa Brava.


MARç 2014

Sant Feliu de Guíxols i Palamós, amb els seus festivals mariners, van ser la segona i tercera etapes respectivament del Tour Gastronòmic Costa Brava San Miguel que aquest estiu visita les poblacions de costa gironines.

Amb aquesta acció, que es va iniciar a Girona –coincidint amb «Girona, temps de flors»– i tindrà continuïtat al llarg de l’estiu, el Patronat de Turisme vol promocionar la gastronomia i les tradicions culturals de la Costa Brava mitjançant la unió del maridatge de la cervesa i la bona cuina amb la singularitat de diferents festes i esdeveniments populars, tradicionals i significatius que se celebren en diferents poblacions de la Costa Brava.

A Palamós, el 29 i 30 de maig, el moll pesquer va acollir una instal·lació de 24 m2 on es van servir tastets de plats de la Carta de la Costa Brava, preparats per alguns dels restaurants més significatius de la zona, amb cervesa San Miguel. Es va poder degustar brandada de bacallà amb gelatina de poma 0,0 San Miguel; calamars farcits; escabetx de verat amb albergínia fumada; filet de sardina confitada en escabetx de verduretes; pebrots del piquillo amb bacallà, panses i pinyons; platillo de vedella amb bolets; salsitxes amb samfaina; sèpia amb pèsols; escuma de crema catalana i mousse de recuit amb coulis de fruites. Aquests plats van ser elaborats pels restaurants que participen en l’acció a Palamós: el Celler de la Planassa, La Gamba i el Mas dels Arcs, de Palamós; El Balcó de Calella (Hotel Sant Roc), de Calella de Palafrugell; el Tamariu, de Tamariu; l’Aiguablava, de Begur; el Llevant i el Casamar, de Llafranc, i l’Aula Gastronòmica de l’Empordà.

El dies 12 i 13 de juny, Sant Feliu de Guíxols va celebrar el «Festival del Mar», que dóna a conèixer els valors naturals del fons marí i promou el projecte Reserva Marina.

L’espai del Tour es va instal·lar a l’encreuament entre el passeig Marítim i la rambla Antoni Vidal i va oferir tastets dels següents plats: brandada de bacallà amb gelatina de poma 0,0 San Miguel; broqueta d’arengada fumada, pebrot, patata i oliva; coca amb rostit de botifarra, poma i cebetes; empedrat; escabetx de sardines confitades; platillo de vedella amb bolets; sèpia amb mandonguilles; tàrtar de tonyina; botifarra dolça amb poma i escuma de recuit amb gerds. L’elaboració va anar a càrrec dels següents restaurants: Les Panolles, de Santa Cristina d’Aro; Sa Cova, de Platja d’Aro; Maria de Cadaqués i La Gamba, ambdós de Palamós; Aiguablava, de Begur; Els Tinars, de Llagostera, i l’Aula Gastronòmica de l’Empordà.